«Να τερματιστεί η δικαστική παρενόχληση του Παναγιώτη Δημητρά»

«Να τερματιστεί η δικαστική παρενόχληση του Παναγιώτη Δημητρά»

Τι αναφέρει το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Άλλη μια δικαστική αθώωση του Παναγιώτη Δημητρά, εκπροσώπου της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, χαιρετίζει με σημερινή του ανακοίνωση το Παρατηρητήριο για την Προστασία των Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που λειτουργεί με συνεργασία της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (FiDH) και του Παγκόσμιου Οργανισμού κατά των Βασανιστηρίων (OMCT).

Η υπόθεση αφορά τις κατηγορίες της ψευδούς καταμήνυσης και της συκοφαντικής δυσφήμισης για τα οποία είχε μηνύσει τον κ. Δημητρά ο πρώην δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας Χρήστος Καλυβιώτης. Ο υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε χαρακτηρίσει ρατσιστικές τις δηλώσεις του δημάρχου στις 13 Δεκεμβρίου 2018, με τις οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, εξίσωνε πρόσφυγες με εγκληματίες. Ο κ. Δημητράς είχε υποβάλει μήνυση για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου, η οποία όμως αρχειοθετήθηκε, και στη συνέχεια είχε μηνυθεί από το δήμαρχο, ο οποίος υπέβαλε τον περασμένο Φεβρουάριο και αγωγή με τις ίδιες κατηγορίες. Στις 17 Απριλίου, το Δικαστήριο απάλλαξε τον κ. Δημητρά από τις κατηγορίες στο ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Το Παρατηρητήριο θυμίζει και άλλες περιπτώσεις στις οποίες κατηγορείται ο υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που αντιμετωπίζει σειρά αγωγών στρατηγικού χαρακτήρα για την παρεμπόδιση της συμμετοχής στα κοινά, τις γνωστές αγωγές SLAPP, ενώ θυμίζει τη δίωξη εναντίον του με εξωφρενικές κατηγορίες επειδή βοήθησε πρόσφυγες να ζητήσουν άσυλο στην Ελλάδα και το πάγωμα των λογαριασμών της οργάνωσής του.

«Το Παρατηρητήριο χαιρετίζει την αθώωση του Παναγιώτη Δημητρά και τον τερματισμό της δικαστικής παρενόχλησης εναντίον του σε σειρά υποθέσεων SLAPP αλλά σημειώνει ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να έχει διωχτεί αρχικά, καθώς η δικαστική παρενόχληση στόχευε μόνο στην τιμωρία του για τις θεμιτές δραστηριότητές του για τα ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει το Παρατηρητήριο.

Προσθέτει: «Το Παρατηρητήριο εκφράζει ανησυχία για τη συνεχιζόμενη δικαστική παρενόχληση του Παναγιώτη Δημητρά και καλεί επειγόντως τις ελληνικές αρχές να σεβαστούν τα διακιώματά του σε κατάλληλη διαδικασία και δίκαιη δίκη και να διασφαλίσουν ότι θα τερματιστούν όλες οι ενέργειες παρενόχλησης εναντίον του, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης σε δικαστικό επίπεδο, όπως και εναντίον όλων των υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα».

Πηγή: efsyn.gr

19

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση