Διπλή λογοκρισία στην Eurovision για την Παλαιστίνη

Διπλή λογοκρισία στην Eurovision για την Παλαιστίνη

Το δράμα της Γάζας επισκιάζει και τον μουσικό διαγωνισμό της Eurovision, ο οποίος ξεκίνησε χθες με τον πρώτο ημιτελικό. Οι αντιδράσεις που σχετίζονται με το Ισραήλ και την Παλαιστίνη είχαν καταγραφεί και τους προηγούμενους μήνες, όμως σήμερα αποκαλύφθηκε ότι η EBU προχώρησε σε δύο κινήσεις που αποτελούν ουσιαστικά λογοκρισία.
Αρχικά η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεόρασης (EBU) εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την απόφαση του Σουηδού με παλαιστινιακές ρίζες καλλιτέχνη Eric Saade.

Ο καλλιτέχνης που είχε λάβει μέρος στον διαγωνισμό το 2011 επέλεξε να τραγουδήσει με μια παλαιστινιακή μαντίλα δεμένη στο χέρι του και αυτό για την EBU σημαίνει ότι δεν σεβάστηκε στη «μη πολιτική φύση του διαγωνισμού».

Έκοψε, μάλιστα, από τα κοινωνικά δίκτυα το σχετικό απόσπασμα του τραγουδιστή.

Το δεύτερο περιστατικό αποκάλυψε η υποψήφια με την Ιρλανδία στη φετινή Eurovison, Bambie Thug, αναφέροντας ότι η EBU την κάλεσε να αλλάξει το μακιγιάζ της εξαιτίας του «μη πολιτικού» χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Η χθεσινή εμφάνιση της Bambie Thug που συζητήθηκε. | (AP Photo/Martin Meissner)

Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Journal, τα μηνύματα που είχε γράψει στην αρχαία ιρλανδική διάλεκτο αφορούσαν την κατάσταση στη Γάζα και ανέφεραν «Ελευθερία στην Παλαιστίνη» και «Κατάπαυση του πυρός».

Χθες στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου η τραγουδίστρια ρωτήθηκε σχετικά και δήλωσε «ήταν πολύ σημαντικό για εμένα επειδή είμαι υπέρ της δικαιοσύνης και της ειρήνης. Δυστυχώς, έπρεπε να αλλάξω αυτά τα μηνύματα, σήμερα [σ.σ. εννοεί 07/05], ύστερα από εντολή της EBU».

Πηγή: efsyn.gr

131

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση