H ιστορία πίσω από το #thanksgiving ή “ημέρα ευχαριστιών”

H ιστορία πίσω από το #thanksgiving ή “ημέρα ευχαριστιών”

Το 1637 το σώμα ενός λευκού άνδρα ανακαλύφθηκε νεκρό σε μια βάρκα. Ένοπλοι άποικοι – για τους οποίους λέμε στα παιδιά μας ότι φοβούνταν τον Θεό κι ότι ήταν ευγενικοί προσκυνητές – εισέβαλαν σε ένα χωριό, το Pequot. Έβαλαν φωτιά στο χωριό που είχε πολλά παιδιά. Όσοι είχαν την τύχη να γλιτώσουν από τη φωτιά κυνηγήθηκαν και σκοτώθηκαν.

Ενώ πολλοί, συμπεριλαμβανομένων των ιστορικών, εξακολουθούν να συζητούν τι ακριβώς συνέβη αυτή την ημέρα, γνωστή και ως “Σφαγή του Pequot”, η μέρα αυτή οδήγησε άμεσα στη δημιουργία της «Ημέρας των Ευχαριστιών». Ο κυβερνήτης του Bay Colony είπε μερικές μέρες μετά τη σφαγή: “Μια ημέρα ευχαριστιών. Ευχαριστώ τον Θεό εξολοθρεύσαμε πάνω από 700 άνδρες, γυναίκες και παιδιά.”

‘Oταν οι προσκυνητές έφτασαν στο νέο Πλίμουθ, μέσα στα βάθη του χειμώνα, το φαγητό ήταν το πρώτο τους μέλημα. Από τις εγγραφές των αποίκων στα περιοδικά γνωρίζουμε ότι αμέσως μετά την άφιξή τους έκλεψαν τρόφιμα και άλλα αντικείμενα από τα σπίτια και τους τάφους των ιθαγενών.

Οι γραπτές πηγές περιγράφουν ότι έπαιρναν πράγματα για τα οποία σκόπευαν να πληρώσουν αργότερα. Όλοι οι ευσεβείς και οι θρησκευόμενοι αυτονομιστές απέδιδαν την καλή τους τύχη στον Θεό. Γιατί “πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να το είχαμε κάνει χωρίς να συναντήσουμε κάποιους Ινδιάνους που θα μας δημιουργούσαν πρόβλημα. Έτσι η επιβίωση των προσκυνητών τον πρώτο χειμώνα μπορεί να αποδοθεί στους ζωντανούς και νεκρούς Ινδιάνους.

H ιστορία έχει να κάνει με την εξουσία. H ικανότητα να αφηγηθείς την ιστορία είναι κάτι πολύ δυνατό. Και η ιστορία που μαθαίνουμε στη δύση, αφορά τη δικαιολόγηση, τη διατήρηση και την υποστήριξη της ψευδαίσθησης ότι ο έλεγχος του δυτικού πολιτισμού, η δυτική ιδιοκτησία αυτής της γης ήταν αναπόφευκτη, ωφέλιμη και έμελλε να γίνει (προφανώς). Από μια διαφορετική οπτική γωνία, η ιστορία δεν είναι τόσο ευνοϊκή.

Στην πραγματικότητα είναι μια παρουσίαση που έχει σκοπό να αρνηθεί την ίδια την ύπαρξη των γηγενών ανθρώπων. Γιατί αν υπάρχουν αυτόχθονες, τότε όλη αυτή η ιστορία τίθεται υπό αμφισβήτηση. Το ποιος θα είμαστε δεν είναι τόσο καθορισμένο. Και είμαστε μια χώρα όχι τόσο διευθετημένη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα έθνος που ορίζεται από το αρχικό του αμάρτημα: τη γενοκτονία των Ινδιάνων της Αμερικής. Οι αμερικανικές ινδιάνικες φυλές θεωρούνται ως εγγενής απειλή για το έθνος αφού είναι έτοιμη να αποκαλύψει τα μεγάλα ψέματα της αμερικάνικης δημοκρατίας. Ότι είμαστε ένα έθνος νόμων και όχι τυχαίας εξουσίας. Ότι μας καθοδηγεί η λογική και όχι η πίστη. Ότι κυβερνιόμαστε αντιπροσωπευτικά και όχι με εκτελεστικά διατάγματα, και τέλος ότι εμείς μόνοι μας καθορίζουμε την ιθαγένεια μας και όχι ότι αυτή καθορίστηκε από ένα βασίλειο αίματος και αριστοκρατίας. Από την σκοπιά των Αμερικανών Ινδιάνων η δημοκρατία χρησιμοποιήθηκε ως το πρώτο και πιο επιθετικό όπλο μαζικής καταστροφής.

Πηγή: instagram antiracisteducation

132

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση