Αποδείξεις για άλλη μία επαναπροώθηση

Αποδείξεις για άλλη μία επαναπροώθηση

Tη φωτογραφία ενός νέου άνδρα, που φέρεται να έπαιξε κομβικό ρόλο σε μια ακόμη επαναπροώθηση προσφύγων από τη Χίο προς την Τουρκία, δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η Aegean Boat Report.

Ο άνδρας αυτός, που φοράει μπλούζα παραλλαγής, ανοιχτόχρωμη βερμούδα, κόκκινα παπούτσια και έχει περασμένο ένα τσαντάκι μέσης στους ώμους του, φέρεται μαζί με άλλον έναν, επίσης με πολιτικά ρούχα, να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που το πρωί της 29ης Ιουνίου εντόπισαν ομάδα 20 προσφύγων, παρατημένων από τον διακινητή στη βραχονησίδα Βάτος, βορειοανατολικά της Χίου.

Η ομάδα αυτή την προηγούμενη ημέρα είχε γνωστοποιήσει την παρουσία της εκεί, στέλνοντας φωτογραφίες και βίντεο τόσο στην Aegean Boat Report όσο και στην οργάνωση Alarmphone, ζητώντας βοήθεια και δημοσιοποίηση της θέσης τους, με την ελπίδα ότι η δημοσιότητα θα απέτρεπε τυχόν επαναπροώθησή τους στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τις δύο -διωκόμενες στην Ελλάδα- οργανώσεις, εκπρόσωποί τους επικοινώνησαν με τις ελληνικές αρχές, γνωστοποιώντας τους τη θέση των προσφύγων και ζητώντας τη συνδρομή τους για τη διάσωσή τους. Κάτι το οποίο το Λιμενικό την πρώτη ημέρα αρνήθηκε να κάνει, λέγοντας ότι η κακοκαιρία δεν θα επέτρεπε την αποστολή σκάφους περισυλλογής των ανθρώπων αυτών.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύουν οι σχετικές φωτογραφίες που τράβηξαν οι ίδιοι οι πρόσφυγες και απέστειλαν στις δύο οργανώσεις, το Λιμενικό τούς είχε ήδη εντοπίσει με σκάφος που παρέμεινε επί τριάντα λεπτά έξω από τη βραχονησίδα. Αντί όμως να εμφανιστούν οι διασώστες, εμφανίστηκαν δύο άνθρωποι με πολιτικά και, σύμφωνα με την ABR, τους είπαν τα εξής: «Μην ανησυχείτε, θα σας πάμε στο camp. Μην ανησυχείτε, θα σας βοηθήσουμε. Μπορούμε να σας μεταφέρουμε με το ιδιωτικό μας σκάφος στη Χίο».

Στη συνέχεια τα τηλέφωνα των προσφύγων σίγησαν και χάθηκε κάθε επαφή της ομάδας με την ABR.

Τα ίχνη τους εντοπίζονται εκ νέου το απόγευμα του Σαββάτου, 29 Ιουνίου, όταν η τουρκική ακτοφυλακή βρήκε και διέσωσε μια ομάδα 20 ατόμων, εννέα από τα οποία ήταν παιδιά, που είχαν αποκλειστεί στο τουρκικό νησί Karaada, έξι χιλιόμετρα από τη βραχονησίδα Βάτος.

Στις σχετικές φωτογραφίες από τη Βάτο που δημοσιεύει η ABR και σε αυτές της ακτοφυλακής της Τουρκίας, τα πρόσωπα ταυτίζονται απόλυτα.

Πηγή: efsyn.gr

51

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση