Επανεξετάζει ο Αμπάς τις σχέσεις με ΗΠΑ μετά το βέτο στον ΟΗΕ

Επανεξετάζει ο Αμπάς τις σχέσεις με ΗΠΑ μετά το βέτο στον ΟΗΕ

Σφοδρά πυρά κατά των Ηνωμένων Πολιτειών από τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής.
Αντιδράσεις προκαλεί η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών να μπλοκάρουν ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη.

Σήμερα, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, σε συνέντευξη στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, δήλωσε ότι η Παλαιστίνη βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας και απαιτητικής φάσης, επιβεβαιώνοντας πως η ηγεσία των Παλαιστινίων θα επανεξετάσει τις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ, υπό το φως της ακλόνητης στήριξής τους στο Ισραήλ που πολεμά τον παλαιστινιακό λαό.

Όπως ανέφερε, η παλαιστινιακή ηγεσία «θα αναπτύξει μια νέα στρατηγική για να προστατεύσει τις παλαιστινιακές εθνικές αποφάσεις ανεξάρτητα και να ακολουθήσει μια παλαιστινιακή ατζέντα αντί ένα αμερικανικό όραμα ή περιφερειακές ατζέντες», προσθέτοντας πως η Παλαιστίνη «δεν θα παραμείνει όμηρος πολιτικών που έχουν αποδείξει ότι απέτυχαν και έχουν εκτεθεί σε όλο τον κόσμο».

Τα πυρά κατά των ΗΠΑ

Εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά των ΗΠΑ, ο Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι οι εχθρικές θέσεις που έχει λάβει η τρέχουσα αμερικανική κυβέρνηση «έχουν προκαλέσει άνευ προηγουμένου οργή στον παλαιστινιακό λαό και στους πληθυσμούς της περιοχής ωθώντας πιθανόν την περιοχή σε μεγαλύτερη αστάθεια, χάος και τρομοκρατία».

Στο πλαίσιο αυτό, προειδοποίησε πως η συνεχιζόμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, σε συνδυασμό με τη σφοδρή επίθεση στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τους

Παλαιστίνιους πρόσφυγες UNRWA που έχει σκοπό τη λιμοκτονία των Παλαιστινίων, μπορεί να οδηγήσει την περιοχή στο χείλος της καταστροφής.

Αναφερόμενος στο αμερικανικό βέτο, υποστήριξε πως «αποτελεί κατάφωρη επίθεση κατά των δικαιωμάτων, της ιστορίας, της γης και των αγίων του παλαιστινιακού λαού, αμφισβητώντας τη βούληση της διεθνούς κοινότητας». Συνεχίζοντας σε ανάλογο ύφος, σημείωσε με νόημα πως «ενώ ο κόσμος συμφωνεί για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στέκεται στο πλευρό της παλαιστινιακής δεξιάς, η Αμερική συνεχίζει να υποστηρίζει την κατοχή, αρνούμενη να αναγκάσει το Ισραήλ να σταματήσει τον γενοκτονικό του πόλεμο. Παρέχει στο Ισραήλ όπλα και κεφάλαια που σκοτώνουν τα παιδιά μας και καταστρέφουν τα σπίτια μας και στέκεται απέναντί μας σε διεθνή φόρουμ, σε θέσεις που δεν υπηρετούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβίασαν όλους τους διεθνείς νόμους και εγκατέλειψαν όλες τις υποσχέσεις σχετικά με τη λύση των δύο κρατών και την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή», συνόψισε ο Μ. Αμπάς.

► Για το θέμα ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι δήλωσε με νόημα ότι «μια γρήγορη εισδοχή της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη είναι μια κίνηση για να διορθωθεί μια παρατεταμένη ιστορική αδικία».

6

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση