Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και στο Γέιλ

Δεκάδες συλλήψεις φοιτητών και φιλοπαλαιστίνιων διαδηλωτών και στο Γέιλ

Μετά τις ηχηρές διαδηλώσεις της περασμένης εβδομάδας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ που έληξαν με την εισβολή της αστυνομίας και δεκάδες συλλήψεις, σειρά είχε σήμερα το Γέιλ, όπου δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν στο πλαίσιο συγκέντρωσης κατά του πολέμου στη Γάζα.

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το Σαββατοκύριακο στην πανεπιστημιούπολη της σχολής Ivy League της Νέας Υόρκης, όπου την περασμένη εβδομάδα η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 φιλοπαλαιστίνιους διαδηλωτές που είχαν δημιουργήσει ένα πρόχειρο καταυλισμό.

Μετά από αυτές τις συλλήψεις, φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές έχουν δημιουργήσει καταυλισμούς σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης και του Πανεπιστημίου Γέιλ, όπου αρκετές δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν τη Δευτέρα το πρωί αφού αξιωματούχοι είπαν ότι αψήφησαν τις προειδοποιήσεις να φύγουν.

Αν και ορισμένοι ακολούθησαν το αίτημα να φύγουν, άλλοι διαδηλωτές αγνόησαν «πολλαπλά αιτήματα», με αποτέλεσμα 47 συλλήψεις από την αστυνομία της πανεπιστημιούπολης, ανέφερε το πανεπιστήμιο.

Στο Γέιλ, πολλοί διαδηλωτές ζητούν από το πανεπιστήμιο να περικόψει τις επενδύσεις του σε κατασκευαστές όπλων.

Η Κυριακή ήταν η τρίτη νύχτα που διαδηλωτές έστησαν σκηνές σε πρόχειρο καταυλισμό στην Beinecke Plaza, σύμφωνα με τη φοιτητική εφημερίδα Yale Daily News.

Το πανεπιστήμιο είπε ότι οι διαμαρτυρίες αυξήθηκαν σε «πολλές εκατοντάδες άτομα» το Σαββατοκύριακο.

Στο μεταξύ, το Πανεπιστήμιο Κολούμπια ακύρωσε τα δια ζώσης μαθήματα τη Δευτέρα και νέες διαδηλώσεις ξέσπασαν σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις των κολεγίων των ΗΠΑ.

Στη σημερινή της δήλωση η πρύτανης του Κολούμπια Δρ Μινούς Σαφίκ είπε ότι άτομα που δεν συνδέονται με το Κολούμπια έχουν έρθει στην πανεπιστημιούπολη και εκμεταλλεύονται τις εντάσεις για να προωθήσουν τις δικές τους ατζέντες.

Οι φοιτητές που δεν μένουν στην πανεπιστημιούπολη συμβουλεύτηκαν να μείνουν μακριά.

Ο αναπληρωτής γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου είπε ότι οι φοιτητές έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν ειρηνικά, αλλά κατήγγειλε «εκκλήσεις για βία και σωματικό εκφοβισμό που στοχεύουν Εβραίους φοιτητές».

Πηγή: efsyn.gr

14

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση