Πέντε μετανάστες πνίγηκαν διασχίζοντας την Μάγχη

Πέντε μετανάστες πνίγηκαν διασχίζοντας την Μάγχη

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα, ενώ διέσχιζαν τη Μάγχη, σύμφωνα με γαλλικά Μέσα Ενημέρωσης.

Η εφημερίδα Voix du Nord γράφει ότι τα πτώματα εντοπίστηκαν σε παραλία της βόρειας Γαλλία και ότι σε εξέλιξη βρίσκονται έρευνες μέσω λέμβων και ελικοπτέρων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί περίπου 100 μετανάστες, που θα μεταφερθούν στο λιμάνι της Βουλώνης.

Το δραματικό συμβάν έρχεται λίγες ώρες μετά την υπερψήφιση του αντιμεταναστευτικού νομοσχεδίου από την βρετανική κυβέρνηση για απέλαση ων αιτούντων άσυλο προς την Ρουάντα -που εμφανίζεται ως ασφαλής τρίτη χώρα- ύστερα από μήνες δικαστικών και κοινοβουλευτικών μαχών.

Πληθαίνουν οι διεθνείς αντιδράσεις

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Ρίσι Σούνακ, έκανε λόγο για ιστορικό νόμο αλλά οι διεθνείς εκκλήσεις πληθαίνουν. Ηδη, ο ΟΗΕ, ζήτησε από το Λονδίνο «να το επανεξετάσει».

Ο Υπατος Αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου Φόλκερ Τουρκ και ο αρμόδιος για τους πρόσφυγες ομόλογός του Φίλιπο Γκράντι κάλεσαν την κυβέρνηση «να λάβει πρακτικά μέτρα για να αντιμετωπίσει τις ροές των παράτυπων προσφύγων και μεταναστών, με βάση την διεθνή συνεργασία και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου».

Ο επίτροπος για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου του Συμβουλίου της Ευρώπης Μάικλ Ο΄Φλάχερτι, χαρακτήρισε από την πλευρά του «επίθεση στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης» τον βρετανικό νόμο.

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις Διεθνής Αμνηστία, Freedom from Torture και Liberty καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο συνιστά «σημαντική απειλή για το κράτος δικαίου». «Είναι εθνική ντροπή και θα αφήσει κηλίδα στην ηθική υπόληψη της χώρας αυτής», δήλωσε η Σάσα Ντέσμουκ, επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας (Ηνωμένο Βασίλειο).
Πηγή: efsyn.gr

12

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση