Παιδιά από τη Γάζα με καρκίνο απομακρύνθηκαν, αλλά εκατοντάδες παραμένουν

Παιδιά από τη Γάζα με καρκίνο απομακρύνθηκαν, αλλά εκατοντάδες παραμένουν

Σύμφωνα με το Ισραήλ απομακρύνθηκαν 68 άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά με συνοδούς τους, ενώ ο επικεφαλής των νοσοκομείων της Γάζας μίλησε για 21 εκκενώσεις • Περίπου 980 παιδιά υποφέρουν από καρκίνο στην πολύπαθη Γάζα •Σκηνές δράματος στα νοσοκομεία με γονείς που αποχωρίζονταν τα παιδιά τους

Οι ισραηλινές αρχές έκαναν σήμερα γνωστό ότι 68 άρρωστα και τραυματισμένα παιδιά και οι συνοδοί τους επιτράπηκε να βγουν από τη Λωρίδα της Γάζας και να εισέλθουν στην Αίγυπτο, στην πρώτη ιατρική εκκένωση από τον Μάιο, οπότε έκλεισε το μοναδικό ταξιδιωτικό πέρασμα της περιοχής. Πρόκειται για αριθμό πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με τους 21, που ανακοίνωσε ο επικεφαλής των νοσοκομείων της Γάζας.

Η COGAT, το ισραηλινό στρατιωτικό όργανο που είναι αρμόδιο για τις Παλαιστινιακές πολιτικές υποθέσεις, δήλωσε την Πέμπτη ότι η εκκένωση πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με αξιωματούχους από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αίγυπτο και τη διεθνή κοινότητα.

Τα παιδιά και οι συνοδοί τους έφυγαν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ και οι ασθενείς επρόκειτο να ταξιδέψουν στην Αίγυπτο και περαιτέρω στο εξωτερικό για ιατρική περίθαλψη.

Λόγω του πολέμου και του ανελέητου σφυροκοπήματος από τις ισραηλινές δυνάμεις έχει καταστραφεί ο τομέας της υγείας της Γάζας και τα περισσότερα νοσοκομεία είτε αναγκάστηκαν να κλείσουν είτε υπολειτουργούν. Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι λένε ότι χιλιάδες άνθρωποι χρειάζονται ιατρική περίθαλψη στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων επειγόντων περιπτώσεων.

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Γάζας και της Αιγύπτου, το μόνο διαθέσιμο για τους ανθρώπους να ταξιδέψουν μέσα ή έξω, έκλεισε αφού οι ισραηλινές δυνάμεις το κατέλαβαν στις αρχές του περασμένου μήνα. Η Αίγυπτος αρνήθηκε να ανοίξει ξανά την πλευρά της διάβασης έως ότου η πλευρά της Γάζας επιστραφεί στον παλαιστινιακό έλεγχο.

Έξι από τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Νασέρ από το νοσοκομείο Αλ Αχλί στην πόλη της Γάζας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Πέντε έχουν κακοήθη περιστατικά καρκίνου και ένα πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο. Αυτή η εκκένωση οργανώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Νασέρ την Πέμπτη, ο Δρ Mohammed Zaqout, επικεφαλής των νοσοκομείων της Γάζας, είπε ότι η εκκένωση των 21 παιδιών νωρίτερα σήμερα πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τον ΠΟΥ και τρεις αμερικανικές φιλανθρωπικές οργανώσεις.

Ο Zaqout είπε ότι περισσότεροι από 25.000 ασθενείς στη Γάζα χρειάζονται θεραπεία στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων περίπου 980 παιδιών με καρκίνο, το ένα τέταρτο των οποίων χρειάζεται «επείγουσα και άμεση εκκένωση».

Είπε ότι οι περιπτώσεις που συμπεριλήφθηκαν στην εκκένωση της Πέμπτης είναι «μια σταγόνα στον ωκεανό» και ότι η περίπλοκη διαδρομή μέσω του Κερέμ Σαλόμ και προς την Αίγυπτο δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στο πέρασμα της Ράφα.

Σκηνές δράματος

Παλαιστίνιοι γονείς αποχαιρετούν τον άρρωστο γιο τους πριν φύγει από τη Λωρίδα της Γάζας για να λάβει θεραπεία στο εξωτερικό μέσω του περάσματος Κερέμ Σαλόμ, στη Χαν Γιουνίς, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024. | AP Photo/Abdel Kareem Hana

Τα μέλη των οικογενειών αποχαιρέτησαν με δάκρυα τα παιδιά καθώς αυτά και οι συνοδοί τους έφευγαν από το Νοσοκομείο Ναέρ στη Χαν Γιουνίς, μια πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας, με προορισμό το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Στο νοσοκομείο Νασέρ πολλές από τις οικογένειες εμφανίστηκαν ανήσυχες. Οι περισσότεροι συγγενείς έπρεπε να μείνουν πίσω και ακόμη και αυτοί που επιτρεπόταν να συνοδεύσουν τους ασθενείς δεν γνώριζαν τον τελικό προορισμό τους.

Ο Νουρ Αμπού Ζαχρί έκλαιγε καθώς φιλούσε τη μικρή του κόρη για να της πει αντίο. Το κορίτσι έχει σοβαρά εγκαύματα στο κεφάλι από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Είπε ότι δεν πήρε άδεια να φύγει από τη Γάζα μαζί της, αν και η μητέρα της τα κατάφερε. «Έχουν περάσει σχεδόν 10 μήνες και δεν υπάρχει λύση για τα νοσοκομεία εδώ», είπε.

Η Kamela Abukweik ξέσπασε σε κλάματα αφού ο γιος της επιβιβάστηκε στο λεωφορείο που κατευθυνόταν προς τη διάβαση με τη μητέρα της. Ούτε αυτή ούτε ο σύζυγός της είχαν άδεια να φύγουν. «Έχει όγκους απλωμένους σε όλο του το σώμα και δεν ξέρουμε ποιος είναι ο λόγος. Και έχει συνεχώς πυρετό», είπε. «Ακόμα δεν ξέρω πού πηγαίνει».

AP Photo/Abdel Kareem Hana

Τραγικές ελλείψεις

Σε μια ανάρτηση στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, η περιφερειακή διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ανατολική Μεσόγειο, Hanan Balkhy, χαιρέτισε τα νέα για την εκκένωση των παιδιών, αλλά σημείωσε ότι «περισσότεροι από 10.000 ασθενείς εξακολουθούν να χρειάζονται ιατρική περίθαλψη εκτός της Λωρίδας. Από τα 13.872 άτομα που υπέβαλαν αίτηση για ιατρική εκκένωση από τις 7 Οκτωβρίου, μόνο το 35% έχει εκκενωθεί».

«Πρέπει να δημιουργηθούν επειγόντως ιατρικοί διάδρομοι εκκένωσης για τη διαρκή, οργανωμένη, ασφαλή και έγκαιρη διέλευση ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση από τη Γάζα μέσω όλων των πιθανών διαδρομών», είπε.

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες λέει ότι οι άνθρωποι «χρειάζονται απεγνωσμένα υγειονομική περίθαλψη».

«Μόνο ένα κλάσμα των κέντρων υγείας της UNRWA λειτουργούν. Η ασφαλής και διαρκής πρόσβαση σε βοήθεια δεν μπορεί να περιμένει άλλο».

Πηγή: efsyn.gr

8

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

Γράψτε μια απάντηση